Modern home design - decor ideas: Eco-Friendly Home
Showing posts with label Eco-Friendly Home. Show all posts
Showing posts with label Eco-Friendly Home. Show all posts

Modern Rock House, The Pierre

Sunday, October 12, 2014
Modern Rock House, The Pierre
Modern Rock House facede The Pierre
The Pierre, a modern rock house located in San Juan Island, Washington was completely built. Olson Kundig Architects designed the modern house
that seems oppressed in the middle of the two rocky hills. Rock materials decorate every corners for decorating interior and facade, even excavated native stone was also added to aggregate concrete for flooring. Combination of classic and contemporary interior decorates the spaces without ignoring of utilization of native stone. Large glass windows let natural light come inside and become a fresh view looked from inside. Green roof full of grass gives the impression of natural garden grows on roof surrounded by the rocks.

The Pierre by Olson Kundig Architects:

“The owner’s affection for a stone outcropping on her property and the views from its peak inspired the design of this house. Conceived as a bunker nestled into the rock, the Pierre, the French word for stone, celebrates the materiality of the site. From certain angles, the house – with its rough materials, encompassing stone, green roof and surrounding foliage – almost disappears into nature.
To set the house deep into the site, portions of the rock outcropping were excavated using a combination of machine work and handwork. The contractor used large drills to set the outline of the building, then used dynamite, hydraulic chippers, a selection of wire saws and other hand tools, working with finer and finer implements as construction progressed. Excavated rock was re-used as crushed aggregate in the concrete flooring. Excavation marks were left exposed on all the stonework, a reminder of the building process.
With the exception of a separate guest suite, the Pierre functions on one main level, with an open plan kitchen, dining and living space. A wood-clad storage box (made with siding reclaimed from a Lionel Pries-designed house) transitions from outside to inside the house. Its two large bookcases open to provide concealed access to laundry and kitchen storage. A large pivoting steel and glass door opens for access to an outdoor terrace. Set at a right angle to the main spaces, a master suite features a custom designed bed with a leather headboard and footboard set in the middle of floor-to-ceiling bookshelves.
Throughout the house, the rock extrudes into the space, contrasting with the luxurious textures of the furnishings. Interior and exterior fireplace hearths are carved out of existing stone; leveled on top, they are otherwise left raw. The master bathroom’s sink is composed of water cascading through three polished pools in the existing stone. Off the main space, a powder room is fully carved out of the rock. A skytube is through to the top of the rock and topped by glass. A mirror set within the tube serves as a focal point, reflecting natural light into the space and connecting to a forged bronze sink.
Interiors by Olson Kundig Architects, in collaboration with the client.”
Photographs by Benjamin Benschneider
Modern Rock House facede and green roof
Modern Rock House terrace and lounge
Modern Rock House wall made of stone
Modern Rock House surrounded by lush and grass
Modern Rock House Contemporary Main Room Decoration
Modern Rock House Contemporary Main Room Decoration
Modern Rock House Contemporary Main Room Decoration
Modern Rock House, The PierreModern Rock House, The Pierre
Modern Rock House, The Pierre
Modern Rock House, The Pierre Plan
Modern Rock House, The Pierre Plan
Modern Rock House, The Pierre Plan

Stone House with Grass Roof and Central Garden

Thursday, May 15, 2014
Stone House with Grass Roof and Central Garden
Stone House With Grass Roof and Central Garden
Vo Trong Nghia, an Vietnamese architect firm has designed completely and built "Stone House" which also beautified of a fresh green grass on the rooftop and the central green garden that connect some rooms.
This torus-shaped house is located in Dong Trieu, Quang Ninh Province, Vietnam south east Asia where the consequence is always get the sun along years, in the tropical climate.
Architects: Vo Trong Nghia Architects
Location: Dong Trieu, Quang Ninh Province, Vietnam
Contractor: wNw House JSC
Year: 2011
Photographs: Hiroyuki Oki

Stone House by Von Trong Nghia Architects:

“This torus-shaped stone house is located in a quiet residential quarter beside the way to Ha Long Bay from Hanoi. A rising green roof and walls composed of subdued color stones in dark blue create a landscape, which stands out in the new residential area.
The rooms surround the oval courtyard, making a colony-like relationship with each other. Circulating flow runs around the courtyard and continues to the green roof, connecting all places in the house. This courtyard and green roof compose a sequential garden, which creates a rich relationship between inside and outside of the house. Residents discover the changes of the seasons and realize their wealthy life with the nature, thanks to this sequential garden.
To create a wall with smooth curvature, cubic stones with 10cm thickness are carefully stacked. Consequently, the wall performs the play of light and shadow. Massive and meticulous texture of the wall generates a cave-like space, which recalls the image of a primitive house.
The family with 2 young children has been enjoying their living in the house. They sense each other and deepen their communication, rounding and rounding in the house.”
Unique Stone Green Roof

Stone House With Green Roof and Garden idea

Stone House With Green Roof

Stone House With Green Roof and TreesStone House Wall Material

Green Roof and Central GardenStone House and Central Garden Idea

Stone House and Central Grass Garden

Stone House Central Garden

Simple Trelis Ceiling Interior Design indea

Stone House With Simple Wood Interior

Stone House With Wood Trellis Ceiling

Simple Wood Interior Inside Stone House

Stone House With Green Roof Design

Stone House With Green Roof Idea

LEED Platinum Residence, Kerchum Residence

Wednesday, November 06, 2013
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
Kerchum Residence is a contemporary home that was designed by Frits de Vries Architect and located in Vancouver, Canada.
Kerchum Residence receives the first LEED Platinum certified in western Canada and it also gets 2011 RAIC Award of Excellence for Green Building. This eco-friendly residence features passive and active technologies for providing comfort, supplying energy needs, and providing a healthy living. At least, Green roof, rain water harvesting, heating and cooling system, radiant floor, large glass door and windows are installed to this contemporary residence. Sustainable home design is a main attention of this residence beside facade and comfort.

Architect: Frits de Vries Architect Ltd.
Location: Vancouver, British Columbia, Canada
Project Team: Frits de Vries (MAIBC, MRAIC), Patrick Warren
Structural Engineer: Equilibrium Consulting Inc.
Builder: Galen Evans, Natural Balance Home Builders Inc.
Landscape Design: Claire Kennedy Design
Interior Design: Patrick Warren
Sustainable Building Advisor: Orianne Johnson, Frits de Vries Architect Ltd.
Green Rating/Energy Model: Troy Glasner, E3 Ecogroup
LEED Service Provider: Andriana Beauchemin, E3 Ecogroup
Project Area: 3,068
Project Year: 2009
Photographs: Lucas Finlay and Courtesy of Frits de Vries Architect
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence

LEED Platinum Residence, Kerchum Residence

Kerchum Residence by Frits de Vries Architect:

“The design is a response to the clients’ appreciation of modern architecture and desire for a flexible plan, accommodating entertaining, intimacy and the potential for a growing family. The goal was to create large integrated indoor and outdoor entertaining spaces without sacrificing a sense of domestic intimacy for the young couple. The design explores the potential for diversity of spatial experience within the constraints of a standard rectilinear city lot. The interior-exterior relationships of the multiple outdoor patios and gardens are formed integrally within the architectural framework, so that the whole site becomes a cohesive living space.
Sectionally, the house is made up of two parts that are connected by a central stair. The first part is two-stories with high ceilings and a roof-deck, the second is three-stories above grade, with moderate ceiling heights, and another story below grade opening onto a sunken courtyard. The open stair is lit from above by skylight, and daylight floods into the interconnected floor spaces as a result of this open vertical stair element.
Light is considered in the house as a means of defining scale and intimacy in the space. This is demonstrated in the main floor Living / Dining Room. South light is filtered through an intimately scaled front window with horizontal wood fins, moderating the direct southern exposure and defining the private realm from the street. A narrow skylight along the length of the main living space provides soft light from above, lending an introspective quality to the otherwise large and open space. The north wall of the room is made up of large glass sliding doors, opening to the rear patio and garden. The large overhang ensures that the light is even and diffuse. The residence is oriented and designed for passive solar usage, and the relationship of windows to their overhangs also maximizes solar gain in the winter, and controls it in the summer.
The construction of a well insulated building envelope, with high quality triple glazing allows this home to maintain a high level of energy efficiency while accommodating large glass areas. A high efficiency heating / cooling system, including air to water heat pump, heat recovery, and in-floor radiant heat, as well as rooftop solar hot water heating was integrated into the design and construction. Planted roof areas establish a connection between the interiors and the gardens on all levels of the house, and also reduce heat reflectance and rainwater runoff.
Landscape design on all levels makes use of native, drought tolerant plant species to minimize water usage. Rainwater harvesting and storage provide water that is required for the landscaping. The approach to the project was very collaborative, and a strong working relationship was established between the architect, client / builder, landscape designer and energy rater. The success of the built project was the result of a shared vision between the professionals involved: to develop a home that integrates strong design and high-end finishing with sustainable building practices, and conscious choice for energy reduction and environmentally preferable products.”
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence

LEED Platinum Residence, Kerchum Residence

LEED Platinum Residence, Kerchum ResidenceLEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum ResidenceLEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence

Photos by: Lucas Finlay, Frits de Vries Architect, Natural Balance Development