Modern home design - decor ideas: Rain Water System
Showing posts with label Rain Water System. Show all posts
Showing posts with label Rain Water System. Show all posts

Wooden Sustainable House by Jendretzki

Friday, November 08, 2013
Wooden Sustainable House by Jendretzki
Wooden Sustainable House by Jendretzki
A contemporay house has been designed by Pablo Jendretzki that is located in Sag Harbor, New York, USA.
The Argentine architect renovates this residence with extending green touch, sustainable home concept such as installing active energy technologies. This house is mainly constructed of wood, adapting the surrounding natural environmental view.

Architects: Jendretzki Design and Planning Consultant
Location: Sag Harbor, NY, USA
Architect of Record: Sal Croce
Design Consultant: Pablo Jendretzki
Contractor: Tim Mott, Sag Harbor
Client: Debora Oppenheimer
Landscape Designer: Maria Jose Recabarren
Project year: 2009
Photographs: Jendretzki
Wooden Sustainable House by JendretzkiWooden Sustainable House by Jendretzki

Sag Harbor House in the Woods by Jendretzki:


Set on an area called “Mount Misery” this house is now setting the wave of renovations imitating it, as lawmakers try to change the street name, which if done, will double the property valuations overnight.

This existing house was re-designed to connect the exterior with the interior spaces.

The gardens and forested exterior areas are the appeal of the context which were activated by opening up sidewalls, creating porches, connecting them with decks, terraces and stairs, and bringing as much light as possible into the house, and by doing so, bringing in also the green views.

The exterior decks and stairs also blend the different elevations of the exterior grade in a way that enhances the flow rather than obstruct it.

Much of the interest effort was put in the detail of the woodwork. Given that the architect had a very low budget to work with, without adding cost or amount of materials, he used opportunities such as railings, steps, benches, pergolas, siding, and joints to produce a more delicate and exquisite environment.

Although not LEED certified, the house renovation was conceived with green systems in mind such as solar paneling on the roofs, rain water collection for grey waters, environmentally sound materials such as cork and recycled wood and acrylic composites, energy efficient appliances, and HVAC systems, and cross ventilation.

All exterior wood work such as decks, pergolas and stairs was fabricated with recycled cedar. Interiors are a designed to provide a calm, peaceful, and natural environment.
Wooden Sustainable House by Jendretzki
Wooden Sustainable House by Jendretzki
Wooden Sustainable House by Jendretzki

Wooden Sustainable House by Jendretzki
Wooden Sustainable House by Jendretzki
Wooden Sustainable House by Jendretzki
Wooden Sustainable House by Jendretzki
Wooden Sustainable House by Jendretzki
Wooden Sustainable House by Jendretzki
Wooden Sustainable House by Jendretzki

LEED Platinum Residence, Kerchum Residence

Wednesday, November 06, 2013
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
Kerchum Residence is a contemporary home that was designed by Frits de Vries Architect and located in Vancouver, Canada.
Kerchum Residence receives the first LEED Platinum certified in western Canada and it also gets 2011 RAIC Award of Excellence for Green Building. This eco-friendly residence features passive and active technologies for providing comfort, supplying energy needs, and providing a healthy living. At least, Green roof, rain water harvesting, heating and cooling system, radiant floor, large glass door and windows are installed to this contemporary residence. Sustainable home design is a main attention of this residence beside facade and comfort.

Architect: Frits de Vries Architect Ltd.
Location: Vancouver, British Columbia, Canada
Project Team: Frits de Vries (MAIBC, MRAIC), Patrick Warren
Structural Engineer: Equilibrium Consulting Inc.
Builder: Galen Evans, Natural Balance Home Builders Inc.
Landscape Design: Claire Kennedy Design
Interior Design: Patrick Warren
Sustainable Building Advisor: Orianne Johnson, Frits de Vries Architect Ltd.
Green Rating/Energy Model: Troy Glasner, E3 Ecogroup
LEED Service Provider: Andriana Beauchemin, E3 Ecogroup
Project Area: 3,068
Project Year: 2009
Photographs: Lucas Finlay and Courtesy of Frits de Vries Architect
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence

LEED Platinum Residence, Kerchum Residence

Kerchum Residence by Frits de Vries Architect:

“The design is a response to the clients’ appreciation of modern architecture and desire for a flexible plan, accommodating entertaining, intimacy and the potential for a growing family. The goal was to create large integrated indoor and outdoor entertaining spaces without sacrificing a sense of domestic intimacy for the young couple. The design explores the potential for diversity of spatial experience within the constraints of a standard rectilinear city lot. The interior-exterior relationships of the multiple outdoor patios and gardens are formed integrally within the architectural framework, so that the whole site becomes a cohesive living space.
Sectionally, the house is made up of two parts that are connected by a central stair. The first part is two-stories with high ceilings and a roof-deck, the second is three-stories above grade, with moderate ceiling heights, and another story below grade opening onto a sunken courtyard. The open stair is lit from above by skylight, and daylight floods into the interconnected floor spaces as a result of this open vertical stair element.
Light is considered in the house as a means of defining scale and intimacy in the space. This is demonstrated in the main floor Living / Dining Room. South light is filtered through an intimately scaled front window with horizontal wood fins, moderating the direct southern exposure and defining the private realm from the street. A narrow skylight along the length of the main living space provides soft light from above, lending an introspective quality to the otherwise large and open space. The north wall of the room is made up of large glass sliding doors, opening to the rear patio and garden. The large overhang ensures that the light is even and diffuse. The residence is oriented and designed for passive solar usage, and the relationship of windows to their overhangs also maximizes solar gain in the winter, and controls it in the summer.
The construction of a well insulated building envelope, with high quality triple glazing allows this home to maintain a high level of energy efficiency while accommodating large glass areas. A high efficiency heating / cooling system, including air to water heat pump, heat recovery, and in-floor radiant heat, as well as rooftop solar hot water heating was integrated into the design and construction. Planted roof areas establish a connection between the interiors and the gardens on all levels of the house, and also reduce heat reflectance and rainwater runoff.
Landscape design on all levels makes use of native, drought tolerant plant species to minimize water usage. Rainwater harvesting and storage provide water that is required for the landscaping. The approach to the project was very collaborative, and a strong working relationship was established between the architect, client / builder, landscape designer and energy rater. The success of the built project was the result of a shared vision between the professionals involved: to develop a home that integrates strong design and high-end finishing with sustainable building practices, and conscious choice for energy reduction and environmentally preferable products.”
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence

LEED Platinum Residence, Kerchum Residence

LEED Platinum Residence, Kerchum ResidenceLEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum ResidenceLEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence
LEED Platinum Residence, Kerchum Residence

Photos by: Lucas Finlay, Frits de Vries Architect, Natural Balance Development

Sustainable Residence, South Coast In Australia

Wednesday, November 06, 2013
Sustainable Residence, South Coast In Australia
Sustainable Residence, South Coast In Australia
A Sustainable Residence has designed mainly constructed of wood by Indyk Architects and is located in Coalcliff, Australia, named south coast residence.
Sustainable home design is an alternative way to make a house more friendly to the natural environment. There are many advantages people might inspire of this concept approach. Many green idea are applied into this contemporary home both active energy technologies and passive technologies. Improving the house more environmental friendly, it is also installed technologies provide energy element needs, rainwater collection, photovoltaic panels, air ventilation system might increase comfort inside. These sustainable approach is able to increase value of home which reflects awareness of occupants to environmental sustainability.
Sustainable Residence, South Coast In Australia

South Coast Residence by Indyk Architects:

"The house grew out of its formidable site, inspired by the Illawarra Escarpment to the far west and north, and to its east the tidal ocean rock shelf and ocean beyond. Our aim was to create a ‘safe harbour’ for living; to borrow and imbed the ocean-scape within the house views and to make a home of beauty and craftsmanship.
The clients have a love for boats, concrete and all things Japanese. Their new house reads from the street as a timber house, massed as a series of boxes in reference to the coastal shacks that previously stood in the street. The ‘mass’ speaks to adjoining neighbours in height & scale. On the interior a concrete house is revealed.
The client’s program called for a house for two people, to accommodate regular visits from grown children, grand children & elderly parents. A house, with the enjoyment of ‘making and eating food’ at its centre. A house, that would creatively display the client’s art and pottery collection. A house, that environmentally responded to its location.
The House divides into three staggered floor levels relating to the landform it sits upon, the height restrictions that protect neighbour’s views behind and its own internal views out to the ocean. The largest floor level is the ‘public’ ground floor space with cooking, eating, lounge space, guest bathroom and bedroom. There is the ‘private’ first floor mezzanine with main bedroom, bathing and study perch, that overlooks the main living space below. The level that links the house with the ocean, is the lower ground floor, with an additional guest room that doubles as a Pilates space, and a covered pottery work terrace that opens to a western terraced vegetable garden and pond, and to the eastern coastal garden and ocean.
Arrival into the house, is through the northern breezeway that links all levels of the house externally. A mosquito screened ‘lung’ of the house, it allows the inner core to open up, extending areas and views. Its recycled ‘post and beam’ Spotted gum hardwood structure, is a counterpoint to the concrete ‘post and beam’ inner structure. This system allows great flexibility between inside and outside and between internal spaces.
The house site has its long section facing north, stimulating an architectural response of ‘partnered’ indoor-outdoor rooms. At main ground floor level, the kitchen opens to a sheltered central courtyard, which then connects to a terraced vegetable herb garden facing north east, protected from southerly winds. The lounge area, four steps above the ground floor level, opens to its north, into a large roofed porch that can house 20 people around a family table. This porch has a northern coastal view of disappearing headlands and a panoramic ocean horizon view to the east, and looking downwards a spectacular detailed view of the rock platform below.
In this house the landscape, environmental, structural and lighting disciplines were critically linked. A work of architecture must integrate disciplines to create a crafted whole.

SUSTAINABILITY
The Coalciff house was designed to meet a sustainable outcome. It is thermally appropriate, well sealed from Southerly winds, able to recycle its collected rainwater, and to generate a base module of electricity. The clients’ commitment to sustainability included the installation of 6KW photovoltaic cells, equivalent to a third of the clients usage. The electricity generated is circulated into the grid. Solar heating with gas boosting provides for the hot water supply. Glazing is a mixture of double glazed and Low E glazing solutions. Rainwater is collected and stored at basement level in a 7500lt tank, and recycled to serve all toilet cisterns and garden irrigation.
The house is a post and beam structure of concrete internally and externally of recycled hardwood. Its southern elevation is of concrete block, with cavity and internal concrete wall panels. Its west and northern elevations are reverse block veneer.
Concrete internal walls allow for additional thermal mass and create the neutral background for display of the client’s art collection. The external recycled Spotted gum cladding creates a link to the coastal house detailing of the past and present.
The structural floors are 40mpa concrete and work as a thermal mass absorbing eastern and northern sunshine that penetrates the interior. The ‘lung’ of the house, which also links externally the levels of the house, is a northern breezeway screen structure, allowing cross ventilation through a screened façade. Additional cross ventilation occurs east and west with high level louvres, circulating the warm air at ceiling level.
The architectural language of an exposed structural system with a restrained palette of materials has created a more singular approach to materials and a limited radius of sourcing. Concrete and concrete blocks were sourced locally. Recycled timber has been delivered from the north coast while all joinery was made locally."